Indvandrere som ressourcer?

14. august 2017

Af Goska Rasmussen

Spidskandidat for Konservative Peter Neumann skriver i sit læsebrev i fredags avisen, at ”langt de fleste indvandrere bidrager desværre ikke positivt til vores samfund. De er årtier bagud i uddannelse og udvikling …. har vanskeligt ved at begår sig på det danske arbejdsmarked”. Jeg ved ikke, hvem præcis Peter Neumann tænker på, når han udtaler sig på den måde? Jeg kan kun gætte, at han tænker på flygtninge fra ikke vestlige lande, når han siger, at ”de danske virksomheder ikke har brug for gedehyrder fra Eritrea”.

En indvandrer er en person, som er født i udlandet, ingen af forældrene er danske statsborgere eller født i Danmark. Som en flygtning tæller man med i statistikken som indvandrer så snart man har fået opholdstilladelse i Danmark.

Men indvandrere er også andre grupper fra både vestlige lande eller Østeuropa, som lever i Danmark. Den gruppe jeg kender allerbedst til og som p.t. ifølge Danmarks statistik er den største indvandrergruppe herboende er polakkere. I de sidste 10 år er denne gruppe vokset fra 14.000 til 38.000. De bidrager til det danske samfund på lige fuld med danskere. Uden dem ville mange brancher som landbruget, planteskoler, håndværkere eller hoteller have det svært. På trods af, at de ofte er højt uddannet, arbejder de som rengøringsfolk, landbrugsmedhjælpere, gartnere, håndværkere. De arbejder ofte til lønninger og på arbejdstider, som danskere ikke vil arbejde for og på. De køber ofte de huse i mindre byer eller landsbyer, som danskere flytter fra. Deres børn fylder de børnehaver og skoler op, som er truet med at blive lukket pga. faldende børnetal. For mig at se er det en kæmpe gevinst for Danmark og med mine lokale briller også for Skive kommune!

Så skal vi kigge på dem, som jeg tror, Peter Neumann tænker på i sit læsebrev – flygtninge fra ikke vestlige lande. De giver udfordringer i det danske samfund, men det danske samfund skal være mere præcis i kravene til flygtninge (senere indvandrere) lige fra starten, når de kommer ind i landet. De skal vide hvad det betyder at være integreret, hvordan man skal bidrage til det danske samfund og at man ikke får tingene foræret, hvis man ikke selv arbejder for det.

I Skive kommune er vi godt i gang med at få flygtninge både i praktik og arbejde pga.de flotte samarbejde mellem virksomheder, jobstart og sprogcenter. Men vi skal hele tiden have fokus på, at de ikke vestlige flygtninge lærer de danske værdier at kende så hurtigt som de kommer ind i landet og at formålet med deres integration er at forsørge sig selv. Når de kan det, bliver de også en ressource for Danmark.

Goska Rasmussen
Byrådskandidat for Venstre

Kontaktinformation:
Adresse: Havnen 16A, Glyngøre, 7870 Roslev
Mail: 
maltomras@gmail.com
Telefon: 29 93 62 32

Læs mere om Goska her